TANDENPOETSEN: DE JUISTE TANDENPOETSTECHNIEK

Tandenpoetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Maar hoe poets ik mijn tanden echt goed en met welke tandenpoetstechniek? Welke tandenborstel en tandpasta moet ik gebruiken? Hier vindt u de antwoorden die u zoekt evenals nuttige tips.

WANNEER EN HOE LANG MOET IK POETSEN?

Om tandplak effectief te verwijderen, wordt aanbevolen om uw tanden twee keer per dag te poetsen gedurende twee minuten, bij voorkeur 's ochtends na het ontbijt en 's avonds voor het slapengaan.

Production Year: 
2021
J&J Copy Leader: 
Agency Producer Contact Name: 
Usages rights coverage (countries/region): 
Usage rights terms/length: 
Format: 
image/jpeg
Size: 
61439
Photographer/Illustrators: 

Men gaat ervan uit dat na de consumptie van zure voedingsmiddelen – zoals fruit, sappen of azijndressings - de tanden kortstondig worden gedemineraliseerd. Pas na een half uur heeft het mineraalhoudende speeksel het tandglazuur weer versterkt.

Na een zuurrijk ontbijt is het daarom verstandig om een half uur te wachten met tandenpoetsen, anders worden de opgeloste mineralen - zoals calcium - ook verwijderd.

Na een zuurrijk ontbijt is het daarom verstandig om een half uur te wachten met tandenpoetsen, anders worden de opgeloste mineralen - zoals calcium - ook verwijderd.

TIP: poetstimers kunnen nuttig zijn om aan de minimale tijd te voldoen.

TANDENPOETSTECHNIEK

Als kind leerden de meeste mensen nog dat men de tanden poetst met ronddraaiende bewegingen.

Echter zijn er nieuwe tandheelkundige bevindingen. Rondjes draaien met de tandenborstel kan ervoor zorgen dat etensresten onder het tandvlees terechtkomen.

Daarom bevelen tandartsen tegenwoordig de zogenaamde "bas-techniek" aan.

QA Text: 
QA Question: 

TIP: Tijdens het preventieve onderzoek kan uw tandarts u praktische hulp bieden bij de juiste reinigingstechniek en profylaxe.

ELEKTRISCHE TANDENBORSTELS: GEBRUIK

Bij een elektrische tandenborstel is de poetstechniek vergelijkbaar als met een conventionele tandenborstel. Beweeg de borstel langzaam over alle tanden, aan de buitenkant en vervolgens aan de binnenkant, zonder te hard te drukken. De cirkelvormige beweging van de elektrische borstelkop is voldoende om de meeste aanslag te verwijderen.

DE JUISTE TANDENBORSTEL

Er zijn zeer verschillende tandenborstels op de markt - van zacht tot middelzacht tot hard, met een statische of verende kop, met gladde of schuine borstelharen. Het is een kwestie van smaak.

Sommige tandartsen raden aan om geen harde tandenborstels te gebruiken, omdat ze het tandvlees snel kunnen beschadigen, wat kan leiden tot tandvleesproblemen - maar ook dit is vaak een kwestie van smaak.

Als u gevoelig bent voor bloedend tandvlees of gevoelige tanden heeft, moet u een zachte borstel gebruiken.

Bovendien mag de borstelkop niet te groot zijn, zodat u ook de achterste kiezen gemakkelijk kunt bereiken.

Een elektrische tandenborstel of ultrasone technologie is een zeer goed alternatief en maakt het poetsen van uw tanden gemakkelijker.

Bovendien moet u uw tandenborstel/opzetborstel minstens elke 2-3 maanden vervangen.

TIP: Door het op de kalender te schrijven, vergeet u niet om een nieuwe tandenborstel te kopen.

DE IDEALE TANDPASTA

Er zijn talloze tandpasta's op de markt. Welke u gebruikt, is afhankelijk van uw smaak.

Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van tandpasta's voor witte tanden, die vaak abrasieve/schurende bestanddelen bevatten die het tandglazuur aantasten.

Tip: Tandpasta met fluoride wordt aanbevolen vanaf de eerste melktand en is vooral nuttig voor kinderen, maar ook voor diabetici en senioren (zie ook gaatjes bij kinderen, diabetes en tanden en tandverzorging op oudere leeftijd.)

VERGEET DE INTERDENTALE RUIMTES NIET

De tussenruimtes tussen de tanden zijn moeilijk te bereiken. Voedselresten kunnen zich daar ophopen en zijn niet gemakkelijk te verwijderen met een tandenborstel.

Voor een optimale dagelijkse mondverzorging wordt door tandartsen de 3-voudige profylaxe aanbevolen: tandenpoetsen, gecombineerd met flossen/interdentale borstels en spoelen met mondwater..

LISTERINE® verwijdert bijvoorbeeld tot 97% van de bacteriën die overblijven na het poetsen van de tanden.

Meer informatie over tandverzorging en mondhygiëne.

Gerelateerde links:

Welk mondwater past bij mij?

Tandenpoetsen bij kinderen

Tandverzorging op oudere leeftijd

Mondhygiëne FAQ