TANDVERZORGING: CORRECT TANDENPOETSEN BIJ KINDEREN

Melktanden zijn belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van het kind.

Daarom is het essentieel om ze goed te verzorgen. Wat is de beste poetstechniek voor babytanden en kindertanden? Hoe kunt u uw kind helpen om er van jongs af aan aan te wennen goed de tanden te poetsen? Vind alle antwoorden op deze vragen!

MELKTANDEN

Mensen ontwikkelen twee opeenvolgende gebitten. Het eerste gebit wordt gewoonlijk melktanden of melktandengebit genoemd. Ze verschijnen meestal tussen 6 maanden en twee en een half jaar. Het is een tijdelijk gebit met 20 tanden. Het bestaat uit:

  • 8 snijtanden
  • 4 hoektanden
  • 8 kiezen

Hoewel ze niet lang in de mond van het kind blijven, zijn melktanden cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van spraak, de uitlijning van permanente tanden en ook aan de ontwikkeling van de kauwfunctie.

ZWAKTE VAN MELKTANDEN

Bij zeer jonge kinderen zijn melktanden veel kleiner dan permanente tanden. Het tandglazuur en het tandbeen zijn dunner en minder gemineraliseerd, waardoor ze vatbaarder zijn voor het ontstaan van gaatjes (melktandcariës).

Daarom is het erg belangrijk om voor de melktanden te zorgen en kinderen de basis van een gezond dieet te leren.

Consumptie van suikerrijk voedsel, te weinig poetsen en onregelmatige bezoeken aan de tandarts op jonge leeftijd bevorderen de ontwikkeling van mondproblemen. Deze factoren beïnvloeden zelfs de ontwikkeling van gaatjes (cariës) in de adolescentie!

QA Text: 

CARIËS BIJ KINDEREN

Cariës wordt veroorzaakt door zuurproducerende bacteriën in de mond. Dit zuur tast het tandglazuur aan en kan kleine witte verkleuring van de tanden veroorzaken. Ook al zijn ze slechts zwakjes zichtbaar, toch kunnen ze al met het blote oog bij melktanden worden gezien.

Een goede manier om de mond van de baby te controleren op tekenen van gaatjes (cariës) vóór de eerste controle van zijn of haar mondgezondheid, zou een vroeg bezoek aan de tandarts zijn. Vanaf dat moment moet u regelmatig met uw kind op controle gaan. Meer informatie over de symptomen en de behandeling van gaatjes (cariës) bij kinderen.

BLIJVENDE TANDEN

Melktanden beginnen uit te vallen vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar en de 32 permanente tanden dringen geleidelijk door het tandvlees. In de leeftijd van 6 tot 12 jaar heeft het kind zowel melk- als permanente tanden.

Dit wordt een gemengd gebit genoemd. De laatste melktand valt uit met 10 of 11 jaar. Als het glazuur van de permanente tanden is afgesleten, wordt het niet vervangen. Daarom is het nu belangrijk om uw kind te helpen met het ontwikkelen van een goede tandverzorging.

UITGEBREIDE MONDHYGIËNE

Naast het regelmatig poetsen van tanden, moet u - zodra de openingen tussen de kiezen dicht zijn - ook flossen of interdentale borstels gebruiken bij uw kind. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld interdentale borstels met kindvriendelijke motieven.

Vanaf de leeftijd van zes jaar kunnen kinderen hun mondhygiëne aanvullen met dagelijks en geschikt mondwater. Vanaf zes jaar moeten kinderen het uitspugen onder controle hebben zonder het mondwater door te slikken.

LISTERINE® heeft speciaal mondwater ontwikkeld voor kinderen en jongeren, LISTERINE® CLEAN & FRESH. Het fluoride versterkt de tanden. Meer informatie over kindvriendelijk gebruik vindt u onder mondwater gebruik kinderen.

Gerelateerde links:

Goede tandverzorging en mondhygiëne

Mondhygiëne FAQ