DIABETES EN TANDEN

Iedereen met diabetes is zich waarschijnlijk bewust van het verhoogde risico: "suikerziekte" tast de gezondheid van het gebit aan en kan tandvleesaandoeningen bevorderen. Lees hier waar u als diabetespatiënt op moet letten.

DIABETES EN TANDVLEES

Als de bloedsuikerspiegel gedurende lange tijd hoog is, dan hopen ontstekingsbevorderende stoffen zich op in het parodontium - wat infecties in de hand werkt. Bovendien kan de bloedtoevoer naar het tandvlees worden verminderd, wat de afweermechanismen tegen bacteriën kan verzwakken. Schadelijke bacteriën kunnen zich dan snel vermenigvuldigen en een tandvleesontsteking (gingivitis) veroorzaken.

Zahnprobleme durch Zucker

DIABETES EN PARADONDITIS (PARADONTOSE)

Als diabetespatiënt moet u een tandvleesontsteking snel tegengaan. Anders kan de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis (ook wel parodontose genoemd). Door het gebrek aan bloedcirculatie kan het lichaam slechter reageren op ontstekingen.

Het parodontium (bindweefsel en botten) wordt geleidelijk verzwakt en de aangetaste tanden komen losser te zitten en vallen in het ergste geval uit. Ga daarom bij het eerste teken van ontsteking (bloedend tandvlees, verandering van de kleur van het tandvlees) onmiddellijk naar de tandarts!

DIABETES EN DROGE MOND

Ook de speekselproductie wordt verlaagd met verhoogde bloedsuikerspiegels. Dit leidt tot een droge mond. Een droge mond voorkomt op zijn beurt dat het speeksel zijn "taak" kan vervullen – het reinigen van de mondholte en het mineraliseren van de tanden.

Mundtrockenheit

Daarom kunnen bacteriën in de mond zich bij diabetes sneller vermenigvuldigen en het verzwakte tandglazuur aanvallen. Het risico op gaatjes (cariës) neemt toe (zie Gaatjes).

DIABETES EN SLECHTE ADEM

Chronische slechte adem - ook wel halitose genoemd - is niet ongewoon bij suikerpatiënten met een slechte diabetescontrole. Ook dit heeft te maken met de verminderde speekselvloed. Als voedselresten op de tong of tussen de tanden achterblijven bij een te droge mond, vermenigvuldigen bacteriën die zich voeden met deze resten zich snel. De daarbij geproduceerde zwavelverbindingen veroorzaken een slechte adem.

Mundspülung bei Mundgeruch

QA Text: 

ONZE TIP:

  • Voor een uitgebreide tandvleesverzorging adviseren wij het mondwater LISTERINE® TOTAL CARE TANDVLEESBESCHERMING

LISTERINE<sup>®</sup> ZAHN- & ZAHNFLEISCHSCHUTZ

Door de toevoeging van fluoride worden uw tanden extra versterkt tegen tandbederf. Het vermindert ook effectief tandplak – een belangrijke oorzaak van tandproblemen.

Gerelateerde links

FAQ tandvlees

Tandvleesontsteking

Paradontose

Gezond tandvlees – Tips

PROBEER LISTERINE® NU UIT