TANDVERZORGING OP OUDERE LEEFTIJD

Leeftijd heeft invloed op het lichaam - ook op tanden en tandvlees. Slijtage en leeftijdgerelateerde veranderingen verzwakken de mondgezondheid. Daarom vereist mondhygiëne speciale aandacht.

TANDEN OP OUDERE LEEFTIJD

In de loop der jaren slijten tanden door regelmatig gebruik, zoals bijten, kauwen, maar ook door de belasting van zuurrijk voedsel en dranken. Dit fenomeen wordt dentale erosie of tandglazuurerosie genoemd. Geleidelijk aan slijt het tandglazuur, zonder dat we het zelfs maar merken. Daarom worden de tanden na verloop van tijd kwetsbaarder.

VERHOOGD RISICO OP PARODONTITIS

Op oudere leeftijd neemt het risico op tandvleesontsteking (gingivitis) toe. Een tandvleesontsteking kan zich ontwikkelen tot parodontose (parodontitis). Als hier niets aan wordt gedaan, kunnen parodontale aandoeningen leiden tot tandverlies. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan, bijvoorbeeld:

  • Enzymen en toxines van plaque-bacteriën in tandplak, die het periodontale weefsel geleidelijk afbreken.
  • Roken
  • Chronische ziekten zoals diabetes mellitus (zie ook Diabetes en tanden)

Vrouwen in de menopauze zijn ook vatbaarder voor parodontale aandoeningen, die het gehele periodontale weefsel (het weefsel dat de tand vasthoudt) kunnen beïnvloeden. Dit kan worden verklaard door de afname van oestrogenen.

VERMINDERING VAN DE SPEEKSELVORMING BIJ OUDEREN

Systemische ziekten of gebruikelijke ouderdomsmedicatie kunnen leiden tot een verminderde speekselvorming bij senioren. Bovendien neemt het gevoel van dorst op oudere leeftijd vaak af, zodat bij ouderen vaak een droge mond (xerostomie) voorkomt.

Speeksel speelt een cruciale rol in de mondgezondheid en het voorkomen van tandbederf en tandvleesproblemen.

Speeksel speelt een cruciale rol in de mondgezondheid en het voorkomen van gaatjes (cariës) en tandvleesproblemen.

  • De antibacteriële eigenschappen verminderen de groei van bacteriën. Cariësbacteriën maken minder kans bij een gezonde mondflora.
  • Door de pH in de mond te reguleren, helpt het de invloed van zuren op de tanden te verminderen, die verantwoordelijk zijn voor de demineralisatie van het glazuur en de ontwikkeling van gaatjes (cariës).
  • Dankzij de minerale ionen die het bevat, draagt het bij aan de remineralisatie van het tandoppervlak na een zuuraanval.

TANDHYGIËNE OP OUDERE LEEFTIJD

Een grondige mondhygiëne helpt het risico op gaatjes (cariës) en tandvleesproblemen te verminderen. Dit betekent:

  • Poets twee keer per dag uw tanden.
  • Gebruik flosdraad of interdentale borstels voor de interdentale ruimten.
  • Gebruik dagelijks mondwater om de vermenigvuldiging van bacteriën in de mond en het risico op het ontwikkelen van gaatjes (cariës) te verminderen.
  • Ga regelmatig naar de tandarts, zodat hij of zij de oppervlakken van uw tanden professioneel kan reinigen.
  • Praat met uw huisarts of tandarts als u last heeft van een droge mond.

2021image/jpeg61439

TIP: Met het ouder worden gaat de fijne motoriek vaak achteruit en kost elke beweging meer inspanning. Een elektrische tandenborstel vergemakkelijkt het dagelijks tandenpoetsen. Bovendien is het spoelen met een mondspoelmiddel ook een gemakkelijk te gebruiken aanvulling voor beperkte motorische vaardigheden.

REINIGEN VAN KUNSTGEBIT / TANDPROTHESE

Ook al kan een kunstgebit niet worden aangevallen door tandziekten, er kunnen veel slechte bacteriën aan blijven zitten, die niet alleen een slechte adem veroorzaken, maar ook het tandvlees aanvallen. Bij kronen en bruggen kunnen ook aangrenzende tanden worden aangetast. Zo kunt u uw kunstgebit verzorgen:

  • Verwijder het gebit ter reiniging.
  • Poets het met een tandenborstel (er zijn ook speciale protheseborstels verkrijgbaar)
  • Indien aanbevolen door de tandtechnicus, kan het gebit vervolgens 's nachts in een speciale oplossing worden geplaatst.
  • Poets vervolgens ook het tandvlees (tandvleeszoom en kauwoppervlakken) voorzichtig met een zachte tandenborstel en normale tandpasta.
  • Ook hier helpt mondwater om het risico op tandvleesproblemen te verminderen.

U vindt hier meer informatie over het onderwerp mondhygiëne en over correct tandenpoetsen.

Gerelateerde links:

Welk mondwater past bij mij?

Goede tandverzorging en mondhygiëne

Correct tandenpoetsen

Tandenpoetsen bij kinderen

Mondhygiëne FAQ