TANDVERZORGING EN MONDHYGIËNE

Effectief en regelmatig tandenpoetsen is nodig om uw mond gezond te houden, maar is niet altijd voldoende.  Lees hier meer over het aanvullen van uw mondhygiëne, gezonde voeding voor uw tanden en een goede mondflora.

TUSSENRUIMTES TUSSEN DE TANDEN REINIGEN

Het is bijna onmogelijk om met een tandenborstel alle voedselresten en alle tandplak in de ruimtes tussen de tanden effectief te verwijderen. Deze kunnen op moeilijk bereikbare plaatsen vastzitten.

Daarom wordt voor een betere mondhygiëne het dagelijks gebruik van floss of interdentale borstels aanbevolen.

Zahnseide verwenden
Production Year: 
2022
J&J Copy Leader: 
Agency Producer Contact Name: 
Usages rights coverage (countries/region): 
Usage rights terms/length: 
Format: 
image/jpeg
Size: 
666128
Photographer/Illustrators: 

INTERDENTALE BORSTELS CORRECT GEBRUIKEN

Schritt 1

Stap 1: begin bij de voortanden. Plaats de borstel voorzichtig tussen de tanden. Gebruik heen en weer bewegingen om de tussenruimtes tussen de tanden schoon te maken. 

Girl in a jacket

Stap 2: voor de achterste kiezen kunt u de basis van de borstel iets buigen, maar laat hem niet knikken. Bij sommige producten is de basis zelfs flexibel.

Girl in a jacket

Stap 3: plaats de borstel voorzichtig tussen de zijtanden en beweeg deze heen en weer. Spoel vervolgens de borstelharen onder stromend water af en laat drogen.

Production Year: 
2021
J&J Copy Leader: 
Agency Producer Contact Name: 
Usages rights coverage (countries/region): 
Usage rights terms/length: 
Format: 
image/jpeg
Size: 
146785
Photographer/Illustrators: 

FLOSDRAAD CORRECT GEBRUIKEN

Stap 1: wikkel een stuk floss van ongeveer 50 cm lang om beide wijsvingers en laat er ongeveer 2 cm ruimte tussen zitten.

Stap 2: steek de flosdraad met kleine, horizontale bewegingen in de betreffende ruimte tussen de tanden en breng deze vervolgens voorzichtig twee, drie keer over het tandoppervlak omhoog en weer omlaag naar het tandvlees. Let hierbij ook op de zijkanten van de tandvlakken.

Stap 3: neem voor de volgende tand een vers stukje gespannen flosdraad. Zo brengt u geen ziektekiemen en bacteriën over naar de nieuwe ruimte tussen de tanden.

MONDWATER VOOR HET REINIGEN VAN DE RUIMTES TUSSEN DE TANDEN

Dagelijks gebruikt naast het tandenpoetsen, verwijdert flosdraad of interdentale borstels tandplak tussen de tanden waar tandenborstels niet altijd bij kunnen. Daarnaast werkt dagelijks mondwater  op plekken waar zelfs interdentale zorg niet bij kan:

  • Op het tandvlees
  • Tussen de tanden
  • Op de mondbodem en op de kiezen
  • Op de tong en slijmvliezen

DE ROL VAN MONDFLORA VOOR DE MONDHYGIËNE

De mondholte herbergt veel verschillende soorten bacteriën en schimmels. Al deze micro-organismen, gezamenlijk de mondflora genoemd, maken deel uit van het ecosysteem in de mond. Ze vormen de biofilm in de mond, een zachte en kleverige laagje op en tussen de tanden. Deze bacteriën voeden zich met suiker en voedselresten in de mond.

De bacteriën van een evenwichtige mondflora behouden de functies van de mond door tanden en tandvlees gezond te houden, externe aanvallen te bestrijden en te helpen bij de voorvertering van voedsel. Bacteriën van een onevenwichtige flora zijn daarentegen schadelijk voor de mond.

QA Text: 

GEZONDE VOEDING VOOR UW TANDEN

De mondgezondheid wordt bevorderd door een gezonde en evenwichtige voeding. Sommige voedingsmiddelen hebben een gunstig effect op uw mondgezondheid, terwijl andere met mate moeten worden genuttigd. Let op een gezonde voeding!

QA Text: 

REGELMATIGE CONTROLES BIJ DE TANDARTS

U denkt dat uw tanden en mond gezond zijn omdat u ze elke dag verzorgt, maar zelfs de beste mondverzorging vervangt geen regelmatig bezoek aan de tandarts.

Uw tandarts zal u vertellen hoe vaak u moet komen ter "controle". Houd er ook rekening mee dat preventieve controles al worden aanbevolen voor zeer jonge kinderen.

Het is de taak van de tandarts om te voorkomen en te behandelen. Eerst zal hij of zij het volgende willen weten:

  • De toestand van uw mond
  • Uw eet-, drink- en leefgewoonten (bijv. of u rookt)
  • Mogelijke ziekten en medicijnen

Waarom? Uw tandarts wilt u individueel adviseren over profylaxe en de juiste tandenpoetstechniek. (Raadpleeg ook tandenpoetsen.)

WAAROM ZOU U REGELMATIG NAAR DE TANDARTS GAAN?

Tandplak bevat speekseleiwitten, bacteriën, complexe suikers en zuren. Als deze niet goed worden verwijderd, kan zich in de loop van de tijd tandplak vormen en opbouwen. Met de ophoping van mineralen in het speeksel verandert dit in tandsteen..

Als er tandsteen ontstaat, moet dit door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Tandsteen is medeverantwoordelijk voor tandvleesproblemen en tandverkleuring.

Het wordt sterk aanbevolen om regelmatig naar de tandarts te gaan. Hij of zij zal u waarschijnlijk een regelmatige tandreiniging aanbevelen – lees meer onder "Tandsteen verwijderen"

BEHANDELING OM KLACHTEN TE VERMINDEREN

Tandheelkundige behandelingen verminderen bijvoorbeeld de symptomen van gaatjes ( cariës) en voorkomen verergering. Door tussenkomst van de tandarts kan cariësontwikkeling worden gestopt.

Des te eerder gaatjes worden ontdekt en behandeld, des te langer uw tanden gezond blijven. Meer informatie vindt u onder Gaatjes behandeling.

Op de volgende pagina's leert u meer over de correcte manier van tandenpoetsen, tandenpoetsen bij kinderen en tandverzorging op oudere leeftijd.

Gerelateerde links:

Welk mondwater past bij mij?

Mondhygiëne FAQ