TANDVLEESONTSTEKING (GINGIVITIS)

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees als gevolg van bacteriële besmetting.

Als het voor het eerst voorkomt, is gingivitis vaak niet pijnlijk. Als het niet wordt behandeld, kan het parodontitis worden, waarbij het tandvlees ernstig wordt aangetast en de tanden van de patiënt los kunnen raken.

Ontsteking van het tandvlees

TANDVLEESONTSTEKING: OORZAKEN

Een belangrijke oorzaak van tandvleesontsteking is de vorming van tandplak (plaque) op de rand van het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën die het tandvlees aantasten en ontstekingen veroorzaken.

Bovendien vormt tandplak een voedingsbodem voor gaatjes (cariës). Om tandplak en een kolonisatie van slechte bacteriën te voorkomen, is een uitgebreide mondhygiëne essentieel.

QA Text: 

SYMPTOMEN: VERLOOP VAN EEN TANDVLEESONTSTEKING

Er zijn drie verschillende stadia van tandvleesontsteking, die elk verschillende symptomen vertonen:

Fase 1: zwakke ontsteking

De tandvleesontsteking is nog zwak. De roodheid van het tandvlees is nauwelijks te zien.

Fase 2: gemiddelde ontsteking

De tandvleesontsteking is matig. Het bloeden van het tandvlees door het poetsen wordt erger, het tandvlees is rood en de eerste zwelling verschijnt.

Fase 3: uitgebreide ontsteking

De tandvleesontsteking is sterk gevorderd. Er treden spontane bloedingen op. Het zoomepitheel, dat het tandvlees met de tand verbindt, wordt aangetast. Doordat het tandvlees zich van de tand terugtrekt, ontstaan de eerste tandvleeszakken (opening tussen het tandvlees en de tand).

VAN TANDVLEESONTSTEKING TOT PARODONTITIS

Als er niets wordt gedaan aan de tandplak en de ontwikkeling van de bacteriën, kan na verloop van tijd het gehele parodontium worden aangetast. In dat geval spreekt men van parodontose (paradontitis), een belangrijke oorzaak van tandverlies bij volwassenen.

BEHANDELING VAN TANDVLEESONTSTEKING

Een tandvleesontsteking kan worden behandeld. Tandplak is een belangrijke oorzaak van tandvleesontsteking, hierdoor kan het probleem worden opgelost of zelfs worden voorkomen door een uitgebreide mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts.

Tijdens uw behandeling:

  • De tandarts onderzoekt eerst uw mond om te bepalen of u daadwerkelijk een tandvleesaandoening heeft. Hij of zij controleert de diepte van de zakken tussen het tandvlees en de tand. Dan verwijdert hij met een professionele tandreiniging de tandsteen. Dit kan alleen door een tandarts worden gedaan.
  • Dan verwijdert de tandarts met een professionele tandreiniging de tandsteen. Dit kan alleen door een tandarts worden gedaan.
  • Hij of zij zal u ook adviseren over de juiste tandverzorging.

TANDVLEESPROBLEMEN VOORKOMEN

Om tandvleesproblemen te voorkomen, is uitgebreide tandverzorging essentieel. Tandenpoetsen, floss of een interdentale borstel en mondwater verwijderen effectief tandplak en bacteriën van de tanden, tong en de ruimten tussen de tanden.

LISTERINE<sup>®</sup> ZAHN- & ZAHNFLEISCHSCHUTZ

Wij adviseren in dit geval om het mondwater LISTERINE® TOTAL CARE Tandvleesbescherming (mondwater voor tandvleesproblemen) tweemaal per dag te gebruiken. Door het aanwezige fluoride worden uw tanden bovendien tegen gaatjes beschermd. Het vermindert ook effectief tandplak – een belangrijke oorzaak van tandproblemen.

Gerelateerde links

Paradontose

Gezond tandvlees – Tips

Diabetes en tanden

FAQ tandvlees

PROBEER LISTERINE® NU UIT