OORZAKEN SLECHTE ADEM

Slechte adem (halitose) wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Echter kunnen bepaalde ziekten, medicijnen en voedsel ook een slechte adem veroorzaken. Hier vindt u een overzicht van alle oorzaken.

TANDPROBLEMEN / MONDHYGIËNE

In de meeste gevallen is een slechte adem afkomstig uit de mondholte. Hier zijn tandplak of gebitsproblemen meestal de oorzaak van een slechte adem. Tandvleesproblemen (zoals tandvleesontsteking, parodontitis of abcessen), gaatjes of mondinfecties (zoals spruw) kunnen hier de oorzaken zijn.

Slechte adem door bacteriën

Als er geen uitgebreide mondhygiëne plaatsvindt, bevordert dit bovendien de slechte adem. De slechte geur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën in de mond, in de tandvleespockets en op het oppervlak van de tong. Deze bacteriën breken voedsel af en produceren vluchtige, stinkende zwavelverbindingen. Met een goede mond- en tandverzorging kan een slechte adem worden voorkomen.

SLECHTE ADEM AFKOMSTIG VAN DE MAAG?

Het gerucht dat slechte adem uit de maag komt, is relatief hardnekkig. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld, gaat vaak gepaard met een zure mondgeur - vooral wanneer voedselbrij en maagzuur terugstromen in de slokdarm. Echter zijn maagproblemen in de meeste gevallen niet de oorzaak van chronische slechte adem.

LEVENSMIDDELEN / GENOTMIDDELEN

Hoge consumptie van tabak, koffie, alcohol of voedingsmiddelen (zoals knoflook, uien, ansjovis en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte) kan een slechte adem veroorzaken. Dit is echter slechts tijdelijk. Om onderscheid te maken tussen chronische en tijdelijke slechte adem, zie "Wat is een slechte adem”.

Slechte adem door knoflook

EEN DROGE MOND

Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, ontstaat meestal wanneer de speekselvorming is vertraagd. Een droge mond kan niet alleen leiden tot keelpijn en slikproblemen, maar ook tot een slechte adem.

Mundgeruch durch Erkrankungen.Dit komt doordat het speeksel de taak heeft om voedselresten uit de mond te spoelen. Als deze echter door een te droge mond op de tong of tussen de tanden blijven zitten, vermenigvuldigen bacteriën zich snel – en deze veroorzaken een slechte adem.

QA Text: 

KNO-GEBIED

Ontsteking in de keel en het neusgebied kan ook leiden tot een slechte adem. Bij een bijholteontsteking (sinusitis) loopt de afscheiding in de mond- en keelholte en straalt vanaf hier een onaangename geur uit. Ook de bacteriële besmetting bij keelangina (tonsillitis) uit zich vaak in slechte adem. Nogmaals, het is een tijdelijke slechte adem – wanneer de ziekten zijn genezen, verdwijnt ook de slechte adem.

Ontdek onder "Wat te doen tegen slechte adem?" hoe u slechte adem kunt bestrijden.

Gerelateerde links

Welk mondwater bij een slechte adem?

Wat te doen tegen slechte adem?

Slechte adem bij kinderen

FAQ slechte adem

Wat is een slechte adem?