GAATJES BIJ KINDEREN

Als uw kind vanaf de zesde maand melktanden krijgt, is er ook een risico op tandbederf. Het tandglazuur en het tandbeen zijn dunner en minder gemineraliseerd, waardoor ze vatbaarder zijn voor het ontstaan van gaatjes (melktandcariës). Maar zelfs de permanente tanden kunnen worden aangetast door gaatjes.

HERKEN GAATJES BIJ KINDEREN

Wanneer uw kind klaagt over tandpijn, is het meestal al te laat, want dan is de cariës al in een vergevorderd stadium (zie ook Gaatjes Symptomen).

Gaatjes bij kinderen

In het eerste stadium, de initiële cariës, zijn gaatjes merkbaar als heldere, bijna transparante vlekken, die vervolgens bruin worden. Dit komt door de demineralisatie van de tanden door de zuren van de bacteriën. Later is de aangetaste tand vaak gevoelig voor koud, warm, zoet of zuur voedsel of dranken.

Tip: controleer regelmatig de tanden van uw kind. Als ze geen uniforme tint hebben, is het beter om naar de tandarts te gaan. Wanneer uw kind of tiener zijn mimiek in het aangezicht veranderd bij het eten of drinken van iets koud kan u best een afspraak maken met een tandarts. U moet in ieder geval bij pijn naar de tandarts gaan.

OORZAKEN VAN GAATJES BIJ KINDEREN

Tandbederf ontstaat wanneer tandplak zich op de tanden ophoopt. Dit biedt een ideale voedingsbodem voor slechte bacteriën. Deze zetten suikerhoudende voedselresten om tot natuurlijke zuren die het tandglazuur aantasten. Zo ontstaan gaatjes.

QA Text: 
QA Question: 
QA Question: 
QA Question: 

ZIJN GAATJES BIJ KINDEREN GEVAARLIJK?

Sommige ouders denken dat tandbederf bij melktanden niet zo erg is, omdat de "echte" tanden nog moeten komen. Maar melktanden zijn als het ware de plaatshouders voor het blijvende gebit. Dus als een carieuze melktand moet worden getrokken, kan dit later leiden tot tandafwijkingen.

KAN IK MIJN KIND BESMETTEN MET GAATJES?

In principe kunnen schadelijke kiemen, zoals de cariës veroorzakende "streptococcus mutans", van mond tot mond worden overgedragen. Of deze bacteriën dan ook echter gaatjes veroorzaken, hangt af van de individuele mondhygiëne van de "ontvanger".

Een groter probleem is echter waarschijnlijk de fles om mee in slaap te vallen en een gebrek aan mondhygiëne bij de peuter.

Bovendien kunnen positieve bacteriën, die cruciaal zijn voor de vorming van de mondflora (kinderen worden geboren zonder mondflora), worden overgedragen. Deze zijn vooral belangrijk voor het immuunsysteem. Een intact immuunsysteem vermindert bijvoorbeeld het risico op allergieën of atopische dermatitis.

Tip: als uw kind regelmatig zijn of haar tanden poetst, kunnen de bacteriën zich niet hechten en de tanden niet beschadigen (zie Tandverzorging).

QA Text: 

De behandeling van gaatjes bij kinderen is grotendeels dezelfde als bij volwassenen. Meer informatie onder Gaatjes behandeling.

Gerelateerde links

Welk mondwater bij gaatjes?

Gaatjes FAQ

Wat zijn gaatjes?

Gaatjes symptomen

Gaatjes voorkomen

Gaatjes behandeling

PROBEER LISTERINE® NU UIT