TANDSTEEN: VAN TANDPLAK (PLAQUE) TOT TANDSTEEN

Wanneer de tandarts bij de controleafspraak het gebit goed bekijkt, dan is de diagnose vaak: tandsteen! Maar hoe wordt tandsteen gevormd en wat heeft tandplak ermee te maken?

WAT IS TANDSTEEN?

Bij tandsteen gaat het om afzettingen en verhardingen van mineralen uit het speeksel. Daarom ontstaat het meestal in de buurt van de speekselklieren, vooral aan de binnenkant van de snijtanden in de onderkaak en de eerste bovenste kiezen.

Voornamelijk in ruimtes tussen de tanden en op ruwe tandoppervlakken kan de tandsteen zich vastzetten. Als het zich onder het tandvlees bevindt, in de zakken van het tandvlees, wordt het een concrement genoemd.

QA Text: 

HOE ONTSTAAT TANDSTEEN? DE ROL VAN TANDPLAK (PLAQUE)

In de mondholte bevinden zich talrijke bacteriën en micro-organismen. Deze vormen de mondflora die ons immuunsysteem en onze spijsvertering ondersteunt.

Onder hen zijn er echter ook schadelijke bacteriën die zich snel vermenigvuldigen als ze niet worden verwijderd en veel suikerhoudende voedselresten als voedselbron gebruiken. Plaquebacteriën (bijv. streptokokken of lactobacillen) zijn gespecialiseerd in groei op het tandoppervlak.

Als ze zich daar vestigen, vormen ze tandplak – oftwel plaque. Na verloop van tijd slaan mineralen uit het speeksel zich op in de tandplak en verharden deze. Deze mineralen bestaan voornamelijk uit calciumfosfaat, daarom spreekt men ook van verkalkte tandplak of verkalking van de plaque.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN TANDSTEEN?

In de plaque zelf en op de ruwe oppervlakken van de tandsteen vinden bacteriën ideale groeiomstandigheden. Dit kan de volgende tandvlees- en tandziekten bevorderen:

  • Gaatjes(cariës).
  • Tandvleesontsteking (gingivitis).
  • Parodontitis (parodontitis).
  • Als tandplak zich eenmaal tot verkalkte tandplak heeft ontwikkeld, kan de verharding niet meer met een tandenborstel worden verwijderd. Meer informatie over het verwijderen van tandsteen en het voorkomen van tandplak vindt u onder Tandsteen verwijderen.

ONZE TIP:

Om de vorming van tandsteen te verminderen, adviseren wij LISTERINE® TOTAL CARE TANDSTEENBESCHERMING (mondwater tegen tandsteenvorming)).

LISTERINE<sup>®</sup> ZAHN- & ZAHNFLEISCHSCHUTZ

Na het tandenpoetsen helpt het tot 97% van de tandplakvormende bacteriën te bestrijden en reinigt het de plaatsen die moeilijk te bereiken zijn met de tandenborstel. De zinkchlorideformule remt de vorming van tandsteen en helpt zo het natuurlijke wit van de tanden te behouden.

Gerelateerde links

Tandsteen verwijderen

Informatie voor een betere mondhygiëne

PROBEER LISTERINE® NU UIT