TANDSTEEN VERWIJDEREN EN VOORKOMEN

Kan ik zelf tandsteen verwijderen? Wat doet een tandarts als hij of zij tandsteen verwijdert? En hoe kan ik na een tandsteenverwijdering voorkomen dat het zich opnieuw vormt? Hier vindt u alle antwoorden.

TANDSTEEN ZELF VERWIJDEREN?

Tandsteen bestaat uit tandplak (plaque) dat is verhard door mineralen uit het speeksel. Deze verharde aanslag worden niet voor niets tandsteen of verkalkte tandplak genoemd – het materiaal is erg hard en stevig, waardoor het moeilijk is om het thuis te verwijderen en daarom professioneel moet worden verwijderd door daarvoor opgeleide professionals.

QA Text: 
QA Question: 
QA Question: 

TANDSTEEN VERWIJDEREN: WAT DOET DE TANDARTS?

Als onderdeel van een controle verwijdert uw tandarts ook de vastzittende tandsteen van het tandoppervlak en langs het tandvlees. Hiervoor worden enerzijds handinstrumenten zoals scalers en curettes en apparaten die werken met ultrasone trillingen gebruikt.

De behandeling wordt meestal uitgevoerd zonder verdoving, omdat het slechts een beetje ongemakkelijk is, maar niet pijnlijk. Tandsteen kan echter ook onder de rand van het tandvlees worden afgezet als er tandvleeszakken zijn gevormd, zoals vaak het geval is bij parodontitis. Dan worden hiervoor speciaal geschikte techniek-intensieve instrumenten gebruikt. Lees meer over parodontitis.

De behandeling wordt meestal uitgevoerd zonder verdoving, omdat het slechts een beetje ongemakkelijk is, maar niet pijnlijk. Tandsteen kan echter ook onder de rand van het tandvlees worden gevormd als er tandvleeszakken zijn, zoals vaak het geval is bij parodontitis. Dan worden hiervoor speciale techniek-intensieve instrumenten gebruikt. Lees meer over parodontitis.

KOSTEN

De wettelijke zorgverzekeraars nemen de kosten voor het verwijderen van tandsteen eenmaal per kalenderjaar voor hun rekening. Vaak wordt de tandsteen ook verwijderd als onderdeel van een professionele tandreiniging. Deze kosten moet je bij de meeste zorgverzekeraars zelf betalen. Deze verschillen van tandarts tot tandarts en liggen ongeveer tussen de 50 en 150 euro.

TANDSTEEN VOORKOMEN

Om de vorming van tandsteen te voorkomen, is het belangrijk dat er geen tandplak permanent op de tanden neerslaat. Met een uitgebreide mondhygiëne voorkomt u dus het ontstaan van tandsteen en tegelijkertijd gaatjes (cariës), tandvleesproblemen en een en slechte adem.

  • Poets twee keer per dag uw tanden.
  • Let hierbij op de juiste poetstechniek (zie ook Tandenpoetsen).
  • Reinig dagelijks de ruimtes tussen de tanden – met flosdraad of een interdentale borstel.
  • Dagelijks gebruik van mondwater verbetert ook uw mondhygiëne.

ONZE TIP:

Om de vorming van tandsteen te verminderen, adviseren wij LISTERINE® TOTAL CARE TANDSTEENBESCHERMING (mondwater tegen tandsteenvorming).

LISTERINE<sup>®</sup> ZAHN- & ZAHNFLEISCHSCHUTZ

Helpt tot 97% van de resterende bacteriën na het tandenpoetsen te bestrijden en reinigt de plaatsen die moeilijk te bereiken zijn met de tandenborstel. De zinkchlorideformule vermindert de vorming van tandsteen en helpt zo het natuurlijke wit van de tanden te behouden.

Gerelateerde links

Informatie voor een betere mondhygiëne

Wat is tandsteen?

PROBEER LISTERINE® NU UIT