GAATJES SYMPTOMEN: GAATJES HERKENNEN

Gaatjes (cariës) zijn vaak alleen merkbaar als het eigenlijk al te laat is: u hebt kiespijn en als u in de spiegel kijkt, ontdekt u een gaatje in de tand. Hoe u gaatjes al in het beginstadium kunt herkennen en hoe de symptomen – afhankelijk van het stadium – verlopen, ontdekt u hier.

GAATJES VORMING

Tandbederf ontstaat wanneer tandplak (ook wel plaque of biofilm genoemd) zich ophoopt op de tanden. Bacteriën die zich in de tandplak nestelen, voeden zich met suikerhoudende voedselresten en scheiden daarbij natuurlijke zuren uit. Deze vernietigen geleidelijk het glazuur dat onze tanden moet beschermen. Meer informatie vindt u onder "Gaatjes oorzaken".

STADIUM 1

De eerste fase van de vorming van gaatjes, de initiële cariës, wordt gekenmerkt door de beginnende demineralisatie van het tandglazuur door de zuren van de bacteriën. Deze fase is meestal pijnloos.

De terugtrekking van mineralen is merkbaar in heldere, bijna transparante krijtvlekken / kalkvlekken, die vaak alleen worden opgemerkt tijdens een tandartscontrole.

Symptomen: lichte vlekken (kalkvlekken) op de tanden.

STADIUM 2:

Als de glazuurlaag in stadium 1 niet wordt hersteld door fluoride, kan het dentine (of tandbeen) - het materiaal waaruit het grootste deel van de tand is opgebouwd - in de volgende stadia worden aangetast. Al in dit stadium veroorzaken gaatjes tandpijn.

Symptomen: tandpijn, de lichte vlekken zijn meestal gevuld met pigmenten en lijken bruin, gaatjes zijn meestal al zichtbaar.

Gaatjesvorming beginstadium

STADIUM 3

Tandbederf houdt niet op bij de vernietiging van het dentine. Bij diepe tandcariës worden grote delen van het dentine aangetast door gaatjes en migreert het naar de tandpulpa, het tandmerg waar de bloedvaten en zenuwen van de tand zich bevinden. Als dit ontstoken raakt, leidt dit meestal tot zeer ernstige pijn. Vaak moet in dit stadium een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd.

Symptomen: ernstige tandpijn, duidelijk zichtbare gaten, rotte geur (door de ontsteking)

STADIUM 4:

Als er niets wordt gedaan, kunnen de gaatjes vervolgens het weefsel rond de tand aanvallen: ligamenten, botten en tandvlees. Er ontstaat een tandabces, dat veel pijnlijker is dan tandpijn en ertoe kan leiden dat de tand uitvalt.

Symptomen: extreme tandpijn, zwelling rond de tand, tot aan tandverlies

Tandpijn

TIP:

Omdat de lichte vlekken in het beginstadium niet gemakkelijk te ontdekken zijn, is de tandarts de juiste contactpersoon.

Hij of zij kan diagnostische procedures toepassen. Als een tand gevoeliger is dan normaal of als u enige vorm van pijn voelt, moet u onmiddellijk naar de tandarts gaan. In het beginstadium kunnen gaatjes nog worden tegengegaan.

Lees hier hoe u Gaatjes kunt voorkomen en alles over tandbederf.

Gerelateerde links

Welk mondwater bij gaatjes?

Gaatjes voorkomen

Gaatjes behandeling

Gaatjes bij kinderen

Gaatjes FAQ

Wat zijn gaatjes?

PROBEER LISTERINE® NU UIT