GEVOELIGE TANDEN, WAT IS DAT?

Auw! Als een bliksemschicht schiet de pijn door de tand. Herkent u dit? Dan bent u niet alleen. Naar schatting zal de helft van de Nederlandse bevolking in de loop van hun leven last hebben van gevoelige tanden. Lees hier meer over de triggers en oorzaken en wat u eraan kunt doen.

TRIGGERS: KIESPIJN TIJDENS HET ETEN EN DRINKEN, BIJ KOU EN WARMTE

Een koud ijsje, een warme koffie, een stuk chocolade of een fruitsapje: al deze dranken en voedingsmiddelen kunnen de pijnprikkel veroorzaken. Hiervoor zijn enerzijds kou en warmte en anderzijds zoet en zuur verantwoordelijk.

Mensen met zeer gevoelige tanden voelen zelfs pijn als het buiten erg koud of warm is, of als ze een koude tocht voelen.

Een trigger voor kiespijn bij gevoelige tanden: Koud
Production Year: 
2021
J&J Copy Leader: 
Agency Producer Contact Name: 
Usages rights coverage (countries/region): 
Usage rights terms/length: 
Format: 
image/jpeg
Size: 
88503
Photographer/Illustrators: 

OORZAKEN VAN PIJNGEVOELIGHEID

Hoofdoorzaak blootgestelde tandhalzen

De belangrijkste reden voor pijngevoelige tanden zijn blootgestelde tandhalzen. Een normale, gezonde tand wordt van buitenaf beschermd door het tandglazuur. Deze beschermende laag is een van de hardste materialen in het lichaam.

In het binnenste van de tand bevindt zich het dentine, waarvan de fijne kanaaltjes prikkels naar de tandzenuw leiden. De taak van het glazuur en het tandvlees is om deze gevoelige binnenkant van de tand te beschermen.

Als uw tandglazuur dunner wordt of het tandvlees zich terugtrekt (parodontose), worden gevoelige gebieden blootgelegd. Nu wordt het dentine niet meer bedekt - en worden de beschreven externe prikkels rechtstreeks naar de tandzenuw geleid. Er ontstaat een plotselinge stekende pijn.

QA Text: 

PIJN BIJ HET TANDENPOETSEN: EEN VICIEUZE CIRKEL

Mensen met gevoelige tandhalzen zullen uit angst voor pijn proberen bepaalde dagelijkse handelingen te vermijden. Dit bevat niet alleen het eten en drinken van irriterende voedingsmiddelen, maar ook het tandenpoetsen..

Zo komen ze vaak in een vicieuze cirkel terecht. Door de gebrekkige reiniging van de tanden kan zich meer tandplak (plaque) opbouwen. Hierdoor wordt het risico op tandveesproblemen groter. Tandvlees trekt terug en tandpijn neemt toe.

Hoe u de pijngevoeligheid kunt behandelen, leest u onder “Gevoelige tanden – wat te doen?”.

Gerelateerde links

Welk mondwater voor gevoelige tanden?

Gevoelige tanden - wat te doen?

Gevoelige tanden FAQ

PROBEER LISTERINE® NU UIT