GAATJES BEHANDELING: HOE TANDARTSEN GAATJES (CARIËS) VERWIJDEREN

Gaatjes, ook wel cariës of tandbederf genoemd, geneest nooit zelf zodra er een gat is ontstaan. Daarom is het noodzakelijk om een tandarts te raadplegen. Tijdens het bezoek beslist de tandarts welke behandeling geschikt is met het oog op het stadium van de ziekte.

Over het algemeen geldt: des te ouder het gaatje in de tand, des te erger de tand is aangetast en des te groter de tussenkomst van de tandarts. Het is beter om er zo vroeg mogelijk voor te zorgen dat de tand gezond blijft. Meer informatie over het verloop en de afzonderlijke stadia vindt u onder Gaatjes symptomen.

EENVOUDIGE CARIËS

Als de gaatjes (cariës) alleen het tandglazuur en het dentine beïnvloeden, wordt meestal een vulling aanbevolen. Met een speciale boor wordt een gat geboord en het carieuze weefsel verwijderd. Vervolgens wordt het vervangen door verschillende vulmaterialen

QA Text: 

Welke techniek de tandarts ook voorstelt, het doel van de behandeling is om de verspreiding te stoppen en een goede verzegeling te garanderen om herhaling van gaatjes te voorkomen.

Behandeling van gaten – het inbrengen van een composiet

Gaatjesbehandeling: opvullen met composietmateriaal

DIEPE TANDCARIËS

Als de cariës dicht bij de tandpulpa (het tandmerg) komt, waar de bloedvaten en zenuwen van de tand zich bevinden, leidt dit meestal tot zeer ernstige pijn. Vaak moet in dit stadium een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. De tandarts moet de tandzenuw verwijderen en vervolgens het wortelkanaal desinfecteren voordat het wordt bijgevuld. De tand is gedevitaliseerd.

Wortelbehandeling: devitalisering van tanden

Gaatjesbehandeling: Devitalisatie van tanden door wortelkanaalbehandeling

TANDABCES

Als er een abces op de tandwortel ontstaat, leidt dit tot zeer ernstige pijn. Als laatste redmiddel kan de tandarts de hele tand verwijderen en vervangen door een tandprothese, zoals een tandheelkundig implantaat.

Tips:

Zelfs als uw gaatje in de tand is behandeld door een tandarts, kan er na een paar jaar weer een infectie optreden! Bacteriën kunnen zich ook onder een vulling ophopen. De cariës verspreidt zich dan verder en veroorzaakt pijn. Als een reeds behandelde tand pijn doet, aarzel dan niet: ga onmiddellijk naar uw tandarts!

Als uw tand is gedevitaliseerd, voelt u de pijn niet. Toch kan de infectie ernstig zijn. Uw tandarts kan de infectie ontdekken tijdens uw jaarlijkse controle.

Voorzorg is beter dan nazorg: leer hoe u gaatjes kunt voorkomen..

Gerelateerde links

Welk mondwater bij gaatjes?

Gaatjes bij kinderen

Gaatjes FAQ

Wat zijn gaatjes?

Gaatjes symptomen

Gaatjes voorkomen

PROBEER LISTERINE® NU UIT