GEZOND TANDVLEES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

“Elk kind kost een tand!” – deze spreuk is waarschijnlijk bekend bij de meeste zwangere vrouwen. Maar wat houdt dit in?

Aan het begin van een zwangerschap verandert de hormoonhuishouding van een vrouw op natuurlijke wijze, wat gepaard gaat met een verandering van het weefsel in het hele lichaam. Het weefsel wordt losser en zachter om ruimte te maken voor de groeiende baby. Dit treft ook de mondholte, of meer precies het mondslijmvlies.

De bloedtoevoer naar het tandvlees neemt toe doordat de bloedvaten zich verwijden als gevolg van het losgekomen bindweefsel. Als gevolg hiervan kan het tandvlees opzwellen, waardoor het moeilijk wordt om de ruimtes tussen de tanden grondig schoon te maken. Dit biedt bacteriën een ideale leefomgeving, waardoor er een ontsteking van het tandvlees kan ontstaan.

Bovendien ervaren veel zwangere vrouwen misselijkheid, met braken als een zwangerschapssymptoom. Hierdoor komt maagzuur bij de tanden en tast het tandglazuur aan. Een gevolg hiervan kan het ontstaan van gaatjes (cariës) zijn. Ook zijn er vrouwen die tijdens de zwangerschap trek krijgen in zoeternijen. Deze toegenomen consumptie van suikerrijke voedingsmiddelen brengt ook een verhoogd risico op gaatjes met zich mee.

De meest voorkomende risico's bij zwangere vrouwen zijn tandvleesontsteking (gingivitis) en gaatjes (cariës).

ZO MAKKELIJK IS HET: MONDGEZONDHEID TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

  • Om de tanden en het tandvlees gezond te houden en het risico op gingivitis tijdens de zwangerschap te verminderen, is een grondige en consistente mondhygiëne essentieel.

  • Naast het tandenpoetsen en het gebruik van flossen of interdentale borstels, wordt het gebruik van alcoholvrij mondwater - zoals LISTERINE® - aanbevolen.

  • Omdat het tandvlees vaak gevoeliger is tijdens de zwangerschap, kan het nuttig zijn om een zachte tandenborstel te gebruiken. Over het algemeen geldt dat zelfs als het tandvlees eenmaal bloedt, de tanden voorzichtig moeten worden gepoetst. Raadpleeg in dit geval uw tandarts.
  • Ook is het raadzaam om de tandarts regelmatig te raadplegen betreffende voorzorgsmaatregelen, zelfs tijdens de zwangerschap.
  • Vanwege het verhoogde risico op gaatjes (cariës) zijn fluoride tandpasta's en - in overleg met de tandarts - zelfs fluoride gels aan te raden.
QA Text: 

KAN LISTERINE® GEBRUIKT WORDEN TIJDENS ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING?

LISTERINE® is verkrijgbaar in alcoholvrije varianten en kan tijdens zwangerschap en borstvoeding worden gebruikt om de dagelijkse mondhygiëne te verbeteren.

LISTERINE® VARIANTEN ZONDER ALCOHOL:

LISTERINE® COOL MINT MILDE SMAAK, ADVANCED WHITE MILDE SMAAK en TOTAL CARE GEVOELIGE TANDEN zijn enkele van de alcoholvrije varianten van LISTERINE®, die een mildere smaak hebben dan de andere varianten uit het LISTERINE-assortiment. Dit maakt ze ook geschikt voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Wanneer twee keer per dag gebruikt naast het tandenpoetsen, bieden ze veel LISTERINE-voordelen, maar met een mildere smaak en zonder alcohol.

DIE VORTEILE

QA Text: 
QA Question: