DE JUISTE MONDHYGIËNE VOOR BEUGELDRAGERS

Als beugeldrager of als ouder van een kind met een beugel kent men het probleem maar al te goed: hoe zeer men ook zijn best doet – na het eten blijven er vaak etensresten hangen! Beugels bieden veel hoeken en randen waar voedselresten verstrikt kunnen raken - soms goed zichtbaar, maar vaak ook erg verborgen in de mond.

HOE BEÏNVLOEDEN BEUGELS DE MONDGEZONDHEID?

Vanwege de talrijke moeilijk toegankelijke nissen op en tussen de brackets en boogdraden wordt het reinigen met mechanische methoden (tandenborstel, interdentale borstel en flosdraad) een bijzondere uitdaging. Vaak blijven potentieel schadelijke tandplak (plaque) en bacteriën in de mond achter.

De gevolgen zijn:

  • Een verhoogd risico op tandvleesontsteking (gingivitis)
  • Een hogere gevoeligheid voor tandsteenvorming (gemineraliseerde tandplak)
  • Een verhoogde kans op tandglazuur demineralisatie (ook wel tandglazuur ontkalking genoemd), waardoor zogenaamde witte vlekken (resterende witte oppervlakken op de tanden na verwijdering van de beugel) en gaatjes (cariës) kunnen ontstaan

Hoewel steeds meer volwassenen een orthodontische behandeling ondergaan om medische of esthetische redenen om gebitsproblemen te corrigeren, is het grootste deel van de beugelhouders nog steeds kind of adolescent. Bij deze leeftijdsgroepen bestaat een verhoogd risico op gaatjes (cariës) als gevolg van een vaak hoge suikerconsumptie. Bovendien wordt het verwijderen van tandplak bemoeilijkt door het dragen van een beugel, wat ook een verhoogd risico op gaatjes betekent..

MONDHYGIËNE BIJ LOSSE OF TRANSPARANTE BEUGELS  (ZOGENAAMDE ALIGNERS)

Ook bij patiënten bij wie de orthodontische behandeling met losse of transparante tandbeugels (zogenaamde aligners) plaatsvindt, moet meer aandacht aan de mondhygiëne worden besteed. Vooral aligners - zoals die van Invisalign of Dr. Smile - worden steeds populairder en zijn door hun transparantie een goede optie, voor oudere tieners en volwassenen.

Een niet onbelangrijk voordeel van losse beugels en aligners - ten opzichte van vaste beugels - is dat deze uitneembaar zijn en er dus geen beperkingen zijn met betrekking tot de dagelijkse mondhygiëne. Na de maaltijden, waarbij de losse beugels & aligners worden verwijderd, moet een grondige tandreiniging plaatsvinden.

Wanneer opzetstukken worden gebruikt als onderdeel van de behandeling met aligners, worden op deze punten extra holtes en contactoppervlakken voor bacteriën gecreëerd, die speciale aandacht vereisen bij de dagelijkse mondhygiëne.

Hiervoor kan de 3-voudige profylaxe - bestaande uit tandenpoetsen, interdentale reiniging en het gebruik van mondwater met antibacteriële werking zoals Listerine® - worden gebruikt. Vooral met betrekking tot moeilijk bereikbare plaatsen in de mond is het belangrijk om te weten dat Listerine® tot 97% van de bacteriën verwijdert die overblijven na het tandenpoetsen!

De aligner zelf moet ook regelmatig worden gereinigd volgens de instructies van de fabrikant, aangezien het oppervlak ook hier wordt gekoloniseerd door bacteriën.

QA Text: 

DE VOORDELEN VAN LISTERINE® VOOR DE MONDHYGIËNE VAN BEUGELDRAGERS:

  • Mondwater zoals LISTERINE® heeft als vloeistof het voordeel dat ze de hele mondholte kunnen bereiken – ook de gebieden in de mond die moeilijk bereikbaar zijn met de tandenborstel en interdentale borstels
  • GRONDIG: Listerine® verwijdert tot 97% van de bacteriën die overblijven na het tandenpoetsen
  • VERSTERKT: de fluoride-bevattende varianten van LISTERINE® versterken de tanden tegen gaatjes (cariës)
  • VERFRIST: LISTERINE® verfrist de adem, ook bij varianten met een bijzonder milde smaak

WELKE LISTERINE®-VARIANT IS GESCHIKT VOOR BEUGELDRAGERS?

Mondwater op basis van etherische oliën is in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Voor gebruik bij kinderen (vanaf 6 jaar) en jongeren met en zonder beugel is de alcoholvrije variant LISTERINE® CLEAN & FRESH in het bijzonder geschikt. Mild van smaak en zonder alcohol, is het niet minder doeltreffend dan de andere varianten. Klinische studies tonen aan dat beide varianten (met en zonder alcohol) vergelijkbaar zijn in hun plaque-reducerende effectiviteit. LISTERINE® CLEAN & FRESH verfrist de adem en bereikt de plaatsen die de tandenborstel mist – ook op gecompliceerde plaatsen tussen de beugels.